Kollerit, új ásvány Magyarországról

Nyomtatás
Megjelent: 2019. március 12. kedd

KOLLERIT
A tizedik, Magyarország területéről leírt ásvány

A Nemzetközi Ásványtani Társaság a nemrég ismerte el új ásványfajként a kolleritet, ezzel tízre emelkedett a Magyarország területén felfedezett ásványok száma. A példányokat Koller Gábor gyűjtötte a Pécshez tartozó vasasi feketeszén-külfejtés egyik égő meddőhányóján. A kollerit egy rombos rendszerben kristályosodó, víztartalmú ammónium-vas-szulfit-hidroxid, képlete: (NH4)2Fe(SO3)2(OH) * H2O. Szulfitok a természetben nagyon ritkán fordulnak elő, a kollerit mindössze a 11. ismert szulfition-tartalmú ásvány a világon.
Az ásvány meghatározását és leírását a következő kutatók végezték: Fehér Béla (HOM, Miskolc), Sajó István (Pécsi Tudományegyetem), Kótai László (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest), Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem), Martin Ende (Bécsi Egyetem), Herta Effenberger (Bécsi Egyetem), Mihály Judith (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest) és Szabó Dávid (ELTE, Budapest). Az ásványt a kutatók Koller Gábor pilisborosjenői ásványgyűjtő tiszteletére nevezték el. A típuspéldányok a Herman Ottó Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében kerültek elhelyezésre.

Fotó: Tóth László
A képen sárga, tűs kollerit kristályok sugaras halmazai láthatók. Képszélesség: 0,6 mm.

37. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

Nyomtatás
Megjelent: 2019. március 04. hétfő

Kattintson a képekre a nagyításért!

A teljes programfüzet letöltése

Új tanszékvezetők az Ásványtani-Földtani Intézetben

Nyomtatás
Megjelent: 2018. szeptember 29. szombat

Intézetünk két tanszékén (Ásvány- és Kőzettani Tanszék; Földtani-Teleptani Tanszék) tanszékvezető váltás történt. A korábbi tanszékvezetők, Szakáll Sándor és Less György, 65 éves koruk miatt nem tölthették be tovább posztjukat. Az Ásvány- és Kőzettani Tanszék új vezetője Zajzon Norbert, a Földtani-Teleptani Tanszék tanszékvezetője Németh Norbert lett. Sok sikert és kitartást kívánunk munkájukhoz!

Tom Henricksen nagy sikerű előadása

Nyomtatás
Megjelent: 2019. március 01. péntek

Intézetünkben tartott előadást az SEG Chapter ipari szponzora Tom Henricksen. Az előadás címe: Missed metal deposits in the world - an original learning experience. Az előadás során a nagyszámú közönség hallhatta milyen okok vezethetnek oda (politikai, gazdasági, szociális...), hogy egy megkutatott területen bánya létesül-e vagy sem.

Köztársasági ösztöndíjas hallgatók az Ásványtani-Földtani Intézetben

Nyomtatás
Megjelent: 2018. szeptember 29. szombat

Kiderült az idei Köztársasági Ösztöndíjat elnyerő hallgatók névsora. Intézetünk diákjai közül két hallgató, Balassa Csilla (alapszakos műszaki földtudományi mérnöki szak) és Majoros Lívia (mesterszakos földtudományi mérnöki szak) kapta meg ezt a rangos elismerést. Gratulálunk a kitüntetéshez, és további sok sikert kívánunk!

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews