Terepgyakorlat 2012 tavaszán

Nyomtatás
Megjelent: 2012. április 14. szombat

Beszámoló a rudabányai terepgyakorlatról
Írta: Pollner Hanna és Csomor Tibor Áron

Április 14-én, szombaton rudabányai terepgyakorlaton vettünk részt a nyersanyagkutatás tantárgy keretein belül. A kirándulás célja a terepen található ércesedések megfigyelése, valamint az órán tanult elméleti anyag gyakorlati alkalmazásának megismerése volt.

Reggel nyolc órakor a főépület elől indult a buszunk. A borongós idő ellenére a közel ötven fős csapat jókedvűen kezdte meg útját Földessy János tanár úr vezetésével. Fél tíz körül érkeztünk meg Rudabánya határába, ahonnan gyalog mentünk tovább. A terepgyakorlat útvonala az 1985-ben bezárt ércbánya területén vezetett át. Túránk több állomásból állt. Mindenhol rövid ismertetőt hallgattunk meg az ott található képződményekről, kialakulásukról. A bányaterület még ma is igen gazdag felszín közeli ércelőfordulásokban. Ezeket végigjárva, jó geológushoz illően több ásványt is találtunk. Ilyenek voltak a pirit, kalkopirit, malachit, galenit, de a kitartóbbak szép azurit kifejlődéseket és egy bizonyos bornit nevű ásvány előfordulását is megfigyelhették. A terepbejárás során felmerülő kérdéseinkre Földessy János tanár úr mellett Németh Norbert és Tóth Szabolcs geológusok válaszoltak.
Délután a rudabányai mintákat tároló telephelyre mentünk, ahol ezek már rendszerezve voltak elhelyezve mintaládákban. Tanáraink a szakszerű mintavétel elvégzéséről, annak szükséges technikai és elméleti hátteréről és a minta archiválásáról beszéltek. Ezután a Borsod Megyei Központi Bányászati Múzeumba mentünk, ahol a bányászat történetét követhettük nyomon, annak több ezer évvel ezelőtti kialakulásától napjainkig. A múzeum Földvári Aladár, geológusról elnevezett kiállító termében egy igen gazdag ásványgyűjteményt tekinthettünk meg. A gyűjtemény egyedülálló módon országunk egész területéről rendelkezik az egyes területekre legjellemzőbb ásvány - és kőzettípusokkal.
Fáradtan, de sok új élménnyel és információval érkeztünk vissza Miskolcra. Az ilyen jellegű terepgyakorlatok révén sikerül jobban elsajátítanunk a szakmában nélkülözhetetlen ismereteket.

Videofelvétel

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews