Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

 

 

 

 

 

 

Világrekordot döntött az UNEXMIN búvárrobot

2022. augusztus 3., 20:15

A budapesti UNEXMIN Georobotics Kft (UGR) és a Cseh Barlangkutató Társaság Hranický Kras egysége összefogott a világ jelenleg ismert legmélyebb vízzel telt barlangja, a csehországi Hranická propast búvárrobotos feltérképezéséhez. Ennek keretében az UNEXUP EIT RawMaterials projekt nemzetközi csapata és a helyi barlangkutatók a csehországi tűzoltók és speciális mentőegységek támogatásával a terep előkészítése után július végén megkezdték a munkát.              
A Cseh Barlangkutató Társaság a Hranická propast területét már évtizedek óta vizsgálja. A korábbi búvár- és búvárrobotos merülések a 404 m-es mélységet érték el. Az idei kutatás fő célja a barlang felső szakaszának nagypontosságú 3D térképezése volt. A munka során a csapat sikeresen elérte az eredetileg kitűzött célokat, sőt azon túlmenően új világrekordot állított fel 2022 augusztus elsején, amikor a búvárrobot 450 m-es mélységbe merült és 45 méterrel megnövelte a barlang bejárt és feltérképezett mélységét. Az expedícióról készülő film és az összegyűjtött tudományos adatok hamarosan a nagyközönség és a szakma számára is elérhetőek lesznek.                  
A mostani háromdimenziós adatokból egyértelműen látható, hogy még nem értük el a barlang alját, azonban a technológia jelenleg ezt a határt szabta meg a biztonságos merülésre. A nemzetközi UNEXUP fejlesztőcsapat és az UNEXMIN Georobotics Kft hamarosan elvégzi a szükséges műszaki módosításokat ahhoz, hogy az UX-robot akár az 1500 m-es mélységet is elérhesse, és a térképezést tovább folytatva jövőre újra megdönthesse a saját mélységi világrekordját.  

 
Forrás: Papp Richárd Zoltán facebook /UNEXMIN Georobotics Kft ügyvezetőigazgató/       
Kép: Hranická propast - ZO CSS 7-02 Hranicky kras (Facebook)