Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Az IntézetrőlGyűjtemények

Ásvány- és kőzetgyűjtemény

Az ásványgyűjtemény egyidős az Ásványtan-Kémia-Kohászat Tanszék 1763-as megalapításával. Ennek megfelelően történeti és tudományos értéke felbecsülhetetlen. Sajnos a két nagy költözködés erősen megviselte a gyűjteményi anyagot. Amíg a XIX. század végi leltárkönyvek közel 5000 ásványt dokumentáltak, csak ma – az utóbbi évek jelentős gyarapodásának köszönhetően – rendelkezünk közel 5000 tételnyi, elsősorban didaktikai jelentőségű ásvánnyal a világ minden részéből. Az ásványgyűjteményből rendszertani és terminológiai, a kőzetgyűjteményből rendszertani, szöveti és egy hazai díszítőköveket bemutató kiállítással rendelkezünk. Végül a gyűjtemény kiemelkedő ásványaiból (arany és ezüst ásványok, történeti értékű ásványok) egy válogatás látható a Selmeci Műemlékkönyvtárban. 

 

Teleptani gyűjtemény

A Teleptani gyűjtemény legrégebbi darabjai az Egyetem jogelődjének, a selmecbányai Bányászati Akadémiának gyűjteményéből származnak. Az Akadémia valószínűleg komoly ércteleptani gyűjteménnyel rendelkezett a felvidéki és erdélyi bányahelyeket reprezentáló példányokból. A történelmi változások miatti költözések során ezeknek a mintáknak a nagy része megsemmisült, de ugyanakkor a gyűjtemény későbbiek során jelentősen kibővült. A Teleptani gyűjtemény érceket és nemérces ásványi nyersanyagokat reprezentál, elsősorban oktatási célokat szolgál. A minták rendszerezése genetikai alapú.

 

Magyarország földtana gyűjtemény

A Magyarország rétegtanát bemutató gyűjtemény néhány ezer kézipéldányból áll. Ezek egy válogatott részéből kiállítás készült bemutatóvitrinekben a Földtan-Teleptani Tanszék folyosóján, tájegységek szerint csoportosítva. A többit, hasonló elrendezésben egy külön teremben tároljuk. A nyilvántartásból tájegység, kőzetnév, formációnév és kor szerint is kereshetőek a példányok.